INFLUENCE OF BIOFERTILIZER ON THE LEAF STRUCTURE VARIATION OF CHICORY, Cichorium intybus (ASTERACEA)
DOI:
https://doi.org/10.18554/acbiobras.v3i2.8731Keywords:
agroecology, pão de açúcar chicory, morphological analysis, morphological variation, agricultural experimentationAbstract
Biofertilizers have been identified as important alternative and agroecological methods for nutritional replacement and/or supplementation, enabling the balance of physical-chemical soil parameters. It has also been highlighted in management and disease control, insects and non-native plants. In this context, was tested the efficiency of biofertilizer use in the Cichorium intybus cultivation. Thus, it was aimed compare leaf production in different treatments. For this, was proposed a biofertilizer recipe and this was applied to two treatments types. After harvest, was performed morphometry and leaf area calculation of the representatives of each treatment, which supported morphological indexes calculation. Were found significant differences between treatments for indexes: leaf width and proportional leaf width, showed major values in biofertilizer treatment. The results indicate that biofertilizer use can provide an optimized status making it possible increasing fitness physiological of plant and, consequently, increasing in biomass production capacity. The investment in agricultural production, mainly leafy vegetables, using of alternative methods as biofertilizer, it showed potentially efficient in ecological, social and economics aspects.
References
(1) Rupp, LCD; Venturini, L. Produção de uvas orgânicas: Programa de Fortalecimento da Vinicultura Familiar da Serra Gaúcha. Santa Maria: Editora Grafisul –C.Carnielutti & Irmão Ltda, 2012.
(2) Bettiol, W; Tratch, R; Galvão, JAH. Controle de doenças de plantas com biofertilizantes. Jaguariúna: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 1998.
(3) BRASIL, Ministério do Meio Ambiente. 2016. MMA quer saber se bancos estão cumprindo Protocolo Verde. Disponível em: http://www.mma.gov.br/informma/item/5445-mma-quer-saber-se-bancos-estao-cumprindo-protocolo-verde. Acesso em 03 fev 2017.
(4) BANCO DO BRASIL. 2017. Sustentabilidade. Protocolo Verde. Disponível em: http://www.bb.com.br/portalbb/page251,8305,3926,0,0,1,6.bb?codigoNoticia=28467. Acesso em 03 fev 2019.
(5) EMBRAPA. 2016. Biofertilizantes. Disponível em: http://www.agencia.cnptia.embrapa.br/gestor/agroenergia/arvore/CONT000fj1gh4ku02wyiv802hvm3jd85f3c.html. Acesso em 18 out 2019.
(6) Tesseroli Neto, EA. Biofertilizantes: caracterização química, qualidade sanitária e eficiência em diferentes concentrações na cultura da alface. 2006. 52 f. Dissertação (Mestrado) Universidade Federal do Paraná/UFPR, Curitiba, 2006.
(7) Medeiros, MB; Lopes, JS. Biofertilizantes líquidos e sustentabilidade agrícola. Bahia Agrícola, 7(3): 24-26, 2006.
(8) Cavalcante, LF; Santos, GD; Oliveira, FA; Cavalcante, IHL; Gondim, SC; Cavalcante, MZB. Crescimento e produção do maracujazeiro-amarelo em solo de baixa fertilidade atado com biofertilizantes líquidos. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, 2(1): 15-19, 2007.
(9) Mahajan; A; Gupta, RD. Integrated Nutrient Management (INM) in a Sustainable Rice-Wheat Cropping System. New Delhi: Springer Netherlands, 2009. 268 p.
(10) Nunes, MUC; Leal, MLS. Efeito da aplicação de biofertilizante e outros produtos químicos e biológicos, no controle da broca pequena do fruto e na produção do tomateiro tutorado em duas épocas de cultivo e dois sistemas de irrigação. Horticultura Brasileira, 19(1): 53-59, 2001.
(11) Araújo, E; Oliveira, AP; Cavalcante, LF; Pereira, WE; Brito, NM; Neves, CML; Silva, EE. Produção do pimentão adubado com esterco bovino e biofertilizante. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola Ambiental, 11(5): 466-470, 2007.
(12) Filgueira, FAR. Novo manual de olericultura: agrotecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças. Viçosa: UFV, 2000.
(13) Trani, PE; Passos, FA; Almeirão. In: Fahl, JI.; Camargo, MBP; Pizzinatto, MA; Betti, JA; Melo, AMT; Demaria, IC; Furlani, AMC. Instruções agrícolas para as principais culturas econômicas. 6ª ed. Campinas: Instituto Agronômico, 1998.
(14) Camargo, AMMP; Camargo Filho, WP. Mercado regional de hortaliças e Mercosul: ações do governo em economia globalizada. Informações Econômicas, 29(12): 35-48, 1999.
(15) Pereira, LS; Aguilar, PAP; Mello, ACR; Dayrell, LS; Soldati, GT; Teixeira, RDBL; Schaefer, CEGR; Coelho, FMG. Cartilha 4: Geraizeiros do Sobrado: sua história, saberes e práticas com plantas alimentares. Viçosa: UFV, 2016.
(16) STATSOFT. Statistica (data analysis software system). Version 7.1. 2005.
(17) Odum, EP. Ecologia. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan, 1988.
(18) Ricklefs, RE. A economia da natureza. 5ª ed. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan, 2009.
(19) Novo, MCSS; Trani, PE; Minami, K. Desempenho de três cultivares de almeirão sob cultivo protegido. Horticultura brasileira, 21(1): 84-87, 2003.
(20) ELTON, CS. The Ecology of Invasions by Animals and Plants. London: Methuen, 1958.