Food consumption pattern and factors associated with adults

Authors

  • Maria Bianca Brasil Freire UERN http://orcid.org/0000-0002-3957-0006
  • Ellany Gurgel Cosme do Nascimento UNIVERSIDADE DO ESTADO DO RIO GRANDE DO NORTE http://orcid.org/0000-0003-4014-6242
  • Marília Abrantes Fernandes Cavalcanti Secretaria Municipal de Saúde de José da Penha
  • Niedja Cibegne da Silva Fernandes Universidade do Estado do Rio Grande do Norte
  • João Mário Pessoa Júnior UFERSA

DOI:

https://doi.org/10.18554/refacs.v6i4.2982

Keywords:

Feeding behavior, Food, Food consumption

Abstract

This is a cross-sectional study with quantitative approach that aims to identify more frequent food consumption patterns in the population of the municipality of Pau dos Ferros-RN, Brazil, and socioeconomic and demographic factors associated with them, held in 2014 with 396 participants. Analyzing the frequency of food consumption of the target population, the majority follows what is recommended by the Ministry of Health, showing however excessive consumption of red meat (75.9%) and overweight (31.7%) and obesity (24.2%). The bivariate analysis results showed significance with respect to socio-economic aspects and the consumption of certain foods, as well as the practice of physical exercise and satisfaction with the body. These findings point to the need to form more trained professionals to work in an interdisciplinary way, relating health disciplines with the areas of physical education and psychology, being the junction of knowledge of paramount importance to better counter the problems experienced.

Author Biographies

Maria Bianca Brasil Freire, UERN

Acadêmica do curso de enfermagem. Voluntária no projeto de iniciação cientifica- PIBIC. Membro do Projeto de Extensão Avaliação Parasitológica em Manipuladores de Alimentos das Escolas Públicas de Pau dos Ferros-RN. Segunda Secretária do Centro Acadêmico de Enfermagem - UERN/CAMEAN.

Ellany Gurgel Cosme do Nascimento, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO RIO GRANDE DO NORTE

Enfermeira, Especialista em Epidemiologia, Auto-Gestão em Saúde, Saúde da Família, Obstetrícia e Formação Pedagógica em Educação. Doutora em Ciências da Saúde. Professora Adjunta IV do Curso de Graduação em Medicina da Universidade do Estado do Rio Grande do Norte. Professora do Programa de Pós-Graduação em Saúde e Sociedade - FACS/UERN.

Marília Abrantes Fernandes Cavalcanti, Secretaria Municipal de Saúde de José da Penha

Licenciada e Bacharel em Enfermagem. Mestranda no Programa de Pós-Gradução Saúde e Sociedade da Universidade do Estado do Rio Grande do Norte. Integrante do Grupo de Pesquisa Biologia e Epidemiologia de Doenças Infecciosas e Genéticas.

Niedja Cibegne da Silva Fernandes, Universidade do Estado do Rio Grande do Norte

Enfermeira, Mestre em Enfermagem. Professora do Curso de Graduação em Enfermagem da Universidade do Estado do Rio Grande do Norte.

João Mário Pessoa Júnior, UFERSA

Graduação em Enfermagem e Educação Física. Especialização em Gestão em Saúde. Mestrado e Doutorado em Enfermagem na Atenção à Saúde. Coordenador e Professor do Programa de Pós-Graduação Interdisciplinar em Cognição, Tecnologia e Sociedade (CAPES 4) UFERSA. Professor Adjunto no Centro de Ciências Biológicas de da Saúde, Curso de Graduação em Medicina da Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Eixo de Atenção Primária à Saúde.

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Published

2018-10-20

How to Cite

Freire, M. B. B., Nascimento, E. G. C. do, Cavalcanti, M. A. F., Fernandes, N. C. da S., & Pessoa Júnior, J. M. (2018). Food consumption pattern and factors associated with adults. JOURNAL FAMILY, CYCLES OF LIFE AND HEALTH IN SOCIAL CONTEXT, 6(4), 715–723. https://doi.org/10.18554/refacs.v6i4.2982