Quality of life of food handlers in industrial restaurants

Authors

  • Gabriela de Souza Nalle Universidade de São Paulo – Ribeirão Preto (USP/RP), Ribeirão Preto, SP, Brasil http://orcid.org/0000-0001-5145-7850
  • Patrícia Maria Vieira
  • Alline Alves de Sousa
  • Edna Aparecida Carvalho Pacheco
  • Ailton de Souza Aragão
  • Fabiana Caetano Martins Silva e Dutra

DOI:

https://doi.org/10.18554/refacs.v6i0.3128

Keywords:

Workers, Restaurants, Quality of life

Abstract

This study aims to evaluate the quality of life of food handlers in industrial restaurants of Uberaba-MG. It is an observational, quantitative and cross-sectional study, conducted in 2012. Social, demographic and occupational characteristics of 25 food handlers were found, as well as their quality of life. To evaluate their quality of life, the Medical Outcomes Study 36 was used, since it discusses aspects related to health. The most compromised domains were pain and vitality, while the functional capabilities had the highest score. The younger adults presented more vitality and mental health than their older counterparts, which had worse functional capabilities as well. The cooks had better results in the physical aspect. Men with lower educational levels had a generally superior health state and those with higher incomes had better results in the social and emotional aspects. The quality of life of handlers were considered satisfactory and varies according to age group, educational level and income.

Author Biographies

Gabriela de Souza Nalle, Universidade de São Paulo – Ribeirão Preto (USP/RP), Ribeirão Preto, SP, Brasil

Nutricionista. Especialista em Nutrição Clínica. Mestranda em Nutrição Clínica pela Universidade de São Paulo – Ribeirão Preto (USP/RP), Ribeirão Preto, SP, Brasil.

Patrícia Maria Vieira

Nutricionista. Especialista em Metodologia do Ensino Superior. Mestre em Ciências da Saúde. Doutora em Alimentos e Nutrição. Professora Adjunta do Departamento de Nutrição da Universidade Federal do Triângulo Mineiro (UFTM), Uberaba, MG, Brasil

Alline Alves de Sousa

Psicóloga. Mestre em Psicologia. Doutora em Psicologia Organizacional e do Trabalho. Psicóloga do Centro de Referência em Saúde do Trabalhador de Uberaba, MG, Brasil. ORCID: 0000-0002-4643-8089

Edna Aparecida Carvalho Pacheco

Assistente Social. Mestre e Doutora em Serviço Social. Professora Adjunta do Departamento de Serviço Social da UFTM, Uberaba, MG, Brasil. ORCID: 0000-0002-5560-4501

Ailton de Souza Aragão

Cientista Social. Mestre em Sociologia. Doutor e Pós Doutor em Ciências da Saúde. Professor Adjunto do Departamento de Saúde Coletiva da UFTM. ORCID:0000-0002-0793-2594  E-mail: as_aragao@hotmail.com

Fabiana Caetano Martins Silva e Dutra

Terapeuta Ocupacional. Mestre e Doutora em Ciências da Reabilitação.  Professora Adjunta, do Programa de Pós Graduação em Atenção à Saúde e do Departamento de Terapia Ocupacional da UFTM.                   ORCID:0000-0003-3295-1583

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Published

2018-08-13

How to Cite

Nalle, G. de S., Vieira, P. M., Sousa, A. A. de, Pacheco, E. A. C., Aragão, A. de S., & Silva e Dutra, F. C. M. (2018). Quality of life of food handlers in industrial restaurants. JOURNAL FAMILY, CYCLES OF LIFE AND HEALTH IN SOCIAL CONTEXT, 6, 581–590. https://doi.org/10.18554/refacs.v6i0.3128

Issue

Section

Original Articles