Effect of adding dried jambolan pulp (Syzygium cumini) to potentially symbiotic fermented milk

Authors

  • Juliano Teodoro Tronconi Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Triângulo Mineiro (IFTM)
  • Selma Sanches Dovichi Universidade Federal do Triângulo Mineiro (UFTM)
  • Kátia Aparecida da Silva Universidade Federal do Triângulo Mineiro (UFTM)
  • Elisa Norberto Ferreira Santos Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Triângulo Mineiro (IFTM)
  • Carolina Rodrigues da Fonseca Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Triângulo Mineiro (IFTM)
  • Cíntia Cristina de Oliveira Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Triângulo Mineiro (IFTM)
  • Alessandra Regina Vital Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Triângulo Mineiro (IFTM)
  • Sumaya Patiara Lima Ferreira Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Triângulo Mineiro (IFTM)
  • Fernanda Barbosa Borges Jardim Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Triângulo Mineiro (IFTM)

DOI:

https://doi.org/10.18554/rbcti.v7i2.6701

Keywords:

Lactobacillus spp., Syzygium cumini, Antioxidant, Dairy product

Abstract

The use of jambolan fruit (Syzygium cumini) by Brazilians is still restricted, making the properties of this fruit ignored by a large portion of the population. The objective of this work is to determine the technological viability of adding dried jambolan pulp to potentially symbiotic fermented milk. Samples of jambolan pulp were obtained from fruits from the city of Bambuí/MG and four fermented milk formulations were obtained, with different proportions of dehydrated jambolan pulp (0, 1, 2 and 3%). Physical-chemical and microbiological analyzes were carried out in a 4x4 factorial scheme at different evaluation times (0, 10, 20 and 30 days). The results of the physical-chemical analyzes carried out on the dehydrated pulp showed that the ingredient has moderate antioxidant activity (41.88% by the DPPH method) and is rich in phenolic compounds (235 mg AGE 100 g-1). The antioxidant activity and phenolic content of the fermented milks were higher as the proportion of jambolan pulp increased. The values of acidity, proteins and lipids were within the standards established by the Regulation of Identity and Quality for skimmed fermented milk. The lactic acid bacteria counts of the treatments showed values greater than 6,00 log CFU g-1 and presented the minimum count required to be classified as potentially probiotic fermented milk. The combination of Lactobacillus casei and jambolan pulp resulted in a potentially functional product, with feasibility of industrial application.

Author Biography

Fernanda Barbosa Borges Jardim, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Triângulo Mineiro (IFTM)

Possui graduação em Engenharia de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas (2001), mestrado em Tecnologia de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas (2005) e doutorado em Alimentos e Nutrição pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2012). Atualmente é professor ensino básico técnico e tecnológico do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Triângulo Mineiro. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Desenvolvimento de novos produtos e Bioquimica de Alimentos

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Published

2023-08-11

How to Cite

Teodoro Tronconi, J., Sanches Dovichi, S. ., Aparecida da Silva, K. ., Norberto Ferreira Santos, E., Rodrigues da Fonseca, C., Cristina de Oliveira, C., Regina Vital, A. ., Patiara Lima Ferreira, S., & Jardim, F. B. B. (2023). Effect of adding dried jambolan pulp (Syzygium cumini) to potentially symbiotic fermented milk . BRAZILIAN JOURNAL OF SCIENCE, TECHNOLOGY AND INNOVATION, 7(2), 17–26. https://doi.org/10.18554/rbcti.v7i2.6701