Standardization of handmade enteral diets for household use in the Primary Attention

Authors

  • Nyvian Alexandre Kutz
  • Vanilda Amaral de Souza Bonfim
  • Ariane Lopes Assis
  • Márcia Cristina Barbosa
  • Natália Miranda da Silva
  • Marcia Maria Hernandes de Abreu de Oliveira Salgueiro

DOI:

https://doi.org/10.18554/refacs.v6i0.2900

Keywords:

Food formulated, Food analysis, Diet therapy

Abstract

This study aimed to standardize and compare handmade enteral diets on energy value, energy density, macronutrients and cost. This is an experimental study, carried out in 2014. The bromatological analysis was carried out at the Laboratory of Bromatology and Food Microbiology of the Federal University of São Paulo, SP, Brazil. Three diets were standardized considering the daily volume and per meal administered, with or without polymeric enteral formula powder, total energy, energy density, macronutrient distribution and daily cost. Between DIET 1 and DIET 3 and between DIET 2 and DIET 3 there were statistically significant differences (p <0.05) in the variables studied. The two diets added with powdered enteral formula (DIET 1 and DIET 2) presented better energy density and macronutrient distribution. Three artisanal enteral diets were standardized and could be used by patients in enteral home therapy

Author Biographies

Nyvian Alexandre Kutz

Nutricionista. Mestranda em Nutrição Humana pela Universidade de São Paulo, SP, Brasil. Bolsista CNPq.      ORCID - 0000-0003-3905-9061 E-mail: nyviankutz@hotmail.com

Vanilda Amaral de Souza Bonfim

Nutricionista. SP, Brasil. ORCID: 0000-0002-0457-7857 E-mail: vana.nutricao@hotmail.com

Ariane Lopes Assis

Nutricionista. SP, Brasil. ORCID: 0000-0002-3447-4314 E-mail: lopes.assis21@gmail.com

Márcia Cristina Barbosa

Enfermeira Obstétrica. Mestranda em Promoção da Saúde pelo Centro Universitário Adventista de São Paulo (UNASP), SP, Brasil. ORCID: 0000-0003-0783-9020 E-mail: marciacbklein@hotmail.com

Natália Miranda da Silva

Graduanda em Nutrição pelo UNASP, SP, Brasil. ORCID: 0000-0001-6286-7011 E-mail: naymiranda24@hotmail.com

Marcia Maria Hernandes de Abreu de Oliveira Salgueiro

Nutricionista. Mestre e Doutora em Saúde Pública. Professora do Programa de Pós-Graduação em Promoção da Saúde e da Graduação em Nutrição do UNASP, SP, Brasil. ORCID: 0000-0001-6349-7219 E-mail: marciasalgueironutricionista@yahoo.com.br

References

Nix S. William nutrição básica e dietoterapia. 13ed. Rio de Janeiro: Elsevier; 2010. 584p.

Ferreira RS. Elaboração de fórmulas enterais artesanais de baixo custo adequadas em fluidez e osmolalidade. [dissertação]. Viçosa (MG): Universidade Federal de Viçosa; 2009. 98p.

Sisti LR, Phllippsen LA, Urbano LS. Formulação de dieta enteral artesanal adequada para idosos institucionalizados portadores de diabetes mellitus tipo 2 e hipertensão arterial no município de Londrina. In: VI Congresso multiprofissional em saúde; Jun-2012; Londrina, Brasil. Enigmas da dor: ação multiprofissional em saúde. Londrina: EdUnifil; 2012. p. 88-91.

Baxter YC, Waitzberg DL, Rodrigues JJG, Pinotti HW. Critérios de decisão na seleção de dietas enterais. In: Waitzberg DL., organizadores. Nutrição oral, enteral e parenteral na prática clínica. 3ed. São Paulo: Atheneu, 2000. p. 659-676.

Maurício AA, Gazola S, Matioli G. Dietas enterais não industrializadas: análise microbiológica e verificação de boas práticas de preparação. Rev Nutr. 2008; 21(1):29-37.

Santos VFN, Bottoni A, Morais TB. Qualidade nutricional e microbiológica de dietas enterais artesanais padronizadas preparadas nas residências de pacientes em terapia nutricional domiciliar. Rev Nutr. 2013; 26(2):205-14.

Batista CKB, Correia MITD, Glória MBA. Caracterização de pacientes, das dietas enterais e das orientações prescritas para uso domiciliar em centros de alta complexidade em oncologia de Belo Horizonte MG, Brasil. Rev Bras Nutr Clín. 2011; 26(3):169-74.

Araújo EM, Menezes HC. Formulações com alimentos convencionais para nutrição enteral ou oral. Food Sci Technol. 2006; 26(3):533-8.

Conselho de Segurança Alimentar e Nutricional (Brasil). Princípios e diretrizes de uma política de Segurança Alimentar e Nutricional [Internet]. Brasília, DF: Conselho de Segurança Alimentar e Nutricional; 2004 [citado em 18 mar 2016]. Disponível em: http://www4.planalto.gov.br/consea/publicacoes/principios-e-diretrizes-de-uma-politica-de-san/view

Ministério da Saúde (Br). Guia alimentar para a população brasileira: promovendo a alimentação saudável. Brasília, DF: Ministério da Saúde; 2006 [citado em 21 mar 2016]. 210p. Disponível em: http://189.28.128.100/nutricao/docs/geral/guia_alimentar_conteudo.pdf

Fonseca JJS. Metodologia da pesquisa científica. Fortaleza: UEC; 2002. Apostila.

Isosaki M, Cardoso E, Oliveira A., editores. Manual de dietoterapia e avaliação nutricional: Serviço de nutrição e dietética do instituto do coração HCFMUSP - INCOR. 2ed. São Paulo: Atheneu; 2009. 274p.

Zenebon O, Pascuet NS, Tiglea P., coordenadores. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. 4ed. São Paulo: Instituto Adolfo Lutz; 2008 [citado em 27 abr 2016]. Disponível em: http://www.crq4.org.br/sms/files/file/analisedealimentosial_2008.pdf

Tabela Brasileira de Composição de Alimentos - TACO. 4ed. Campinas, SP: NEPA-UNICAMP; 2011. 161p.

Institute of Medicine of the National Academic (USA). Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein and amino acids [Internet]. Washington, DC: National Academic Press; 2005 [citado em 17 out 2016]. 1331p. Disponível em: https://www.nal.usda.gov/sites/default/files/fnic_uploads/energy_full_report.pdf

Scientific Software GraphPad Prism. Version 6.0. La Jolla, CA: GraphPad Software; [1992-2014].

Atzingen MCV, Garbelotti ML, Araújo RFC, Soares RM, Silva MEMP. Composição centesimal e teor de minerais de dietas enterais artesanais. Rev Bras Tecnol Agroind. 2007; 1(2):37-47.

Felício BA, Pinto ROM, Pinto NAVD, Silva DF. Food and nutritional safety of hospitalized patients under treatment with enteral nutrition therapy in the Jequitinhonha Valley, Brazil. Nutr Hosp. 2012; 27(6):2122-9.

Menegassi B, Santana LS, Martins OA, Pinto JPAN, Costa TMB, Navarro AM. Características físico-químicas e qualidade nutricional de dietas enterais não industrializadas. Aliment Nutr. 2007; 12(2):127-32.

Sociedade Brasileira de Nutrição Parenteral e Enteral; Associação Brasileira de Nutrologia. Projeto Diretrizes: Terapia nutricional domiciliar. 2011.

Secretaria de Estado da Saúde (São Paulo). Solicitação de medicamento ou nutrição enteral por paciente (de instituição de saúde pública ou privada) [Internet]. São Paulo: Secretaria de Estado da Saúde; [201-] [citado em 25 maio 2016]. Disponível em: http://www.saude.sp.gov.br/ses/perfil/gestor/comissao-de-farmacologia/solicitacao-de-medicamento-ou-nutricao-enteral-por-paciente-de-instituicao-de-saude-publica-ou-privada.

Secretaria de Estado da Saúde (São Paulo). Perguntas frequentes [Internet]. São Paulo: Secretaria de Estado da Saúde; [201-] [citado em 25 maio 2016]. Disponível em: http://www.saude.sp.gov.br/ses/perfil/gestor/comissao-de-farmacologia/perguntas-frequentes

Zaban ALS. Nutrição enteral domiciliar: um novo modelo de gestão econômica do Sistema Único de Saúde. [dissertação]. Brasília (DF): Universidade de Brasília; 2009.188p.

Sousa LRM, Ferreira SMR, Schieferdecker MEM. Physicochemical and nutritional characteristics of handmade enteral diets. Nutr Hosp. 2014;29(3):568-74.

Published

2018-05-08

How to Cite

Kutz, N. A., Bonfim, V. A. de S., Assis, A. L., Barbosa, M. C., da Silva, N. M., & Salgueiro, M. M. H. de A. de O. (2018). Standardization of handmade enteral diets for household use in the Primary Attention. JOURNAL FAMILY, CYCLES OF LIFE AND HEALTH IN SOCIAL CONTEXT, 6, 298–305. https://doi.org/10.18554/refacs.v6i0.2900

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.