THE ACUTE EFFECTS OF COFFE ON BLOOD PRESSURE: AN INTEGRATIVE REVIEW

Authors

  • Juliana Pereira Machado Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo - USP
  • Patrícia Costa dos Santos da Silva Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo - USP
  • Silvana Maria Coelho Leite Fava Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo - USP
  • Eliana Cavalari Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo - USP
  • Amanda dos Santos Oliveira Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo - USP
  • Michelle Pita Tavares Gonçalves Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo - USP
  • Ieda Maria Lira Henrique Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo - USP
  • Eugenia Velludo Veiga Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo - USP

DOI:

https://doi.org/10.18554/

Abstract

ABSTRACT

An integrative literature review that aimed to find evidence of the acute effects of coffee on blood pressure, taken from three databases between 1993 and 2010. Four quantitative studies were taken with level of evidence II and with a trial design of random samples. In two of them, coffee raised blood pressure only in occasional consumers. In another one, an increase of blood pressure after coffee ingestion was seen in hypertensive individuals, both in regular consumers and those who had not drunk for some time. Another study showed the acute effects of coffee on blood pressure increase and vascular resistance increase. Based on studies with high level of evidence, the need to refrain from drinking coffee before measuring blood pressure is clear, as recommended by the Brazilian hypertension guidelines (2010).

Descriptors: Coffee. Blood pressure. Hypertension. Blood pressure determination.

Author Biographies

Juliana Pereira Machado, Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo - USP

Enfermeira. Doutoranda do Programa de Pós Graduação de Enfermagem Fundamental da Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo - USP

Patrícia Costa dos Santos da Silva, Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo - USP

Enfermeira. Doutoranda do Programa de Pós Graduação de Enfermagem Fundamental da Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo - USP

Silvana Maria Coelho Leite Fava, Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo - USP

Enfermeira. Professora Adjunto 1 da Universidade Federal de Alfenas - UNIFAL

Eliana Cavalari, Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo - USP

Enfermeira. Doutoranda do Programa de Pós Graduação de Enfermagem Fundamental da Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo - USP

Amanda dos Santos Oliveira, Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo - USP

Enfermeira. Doutoranda do Programa de Pós Graduação de Enfermagem Fundamental da Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo - USP

Michelle Pita Tavares Gonçalves, Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo - USP

Enfermeira. Membro do grupo de pesquisa oficina de projetos em esfgmomanometria da Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo.

Ieda Maria Lira Henrique, Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo - USP

Enfermeira. Doutoranda do Programa de Pós Graduação de Enfermagem Fundamental da Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo - USP

Eugenia Velludo Veiga, Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo - USP

Enfermeira. Professora Associado do Departamento de Enfermagem Geral e Especializada da Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo

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Published

2013-10-02