HUMAN RIGHTS AND DIVERSITY
DIALOGUES ABOUT CURRENT SCHOOL CULTURE
DOI:
https://doi.org/10.18554/rt.v15i2.6301Keywords:
Education, Human rights, School Culture, DiversityAbstract
Since the 19th century, education has been considered a human right that is part of the list of social rights. This achievement, however, is sometimes restricted to the expansion of schooling and the affirmation of equality among students. The attempt at homogenization, characteristic of our school culture, makes diversity in the school environment invisible. Thus, the present work intends to present Education in Human Rights as a viable alternative for deconstructing the current school culture that does not pay attention to the identity marks of students. Therefore, our research will analyze the work of the authors: AZANHA (1991); JULIA (2001) and CANDAU (2012).
KEYWORDS: Education. Human rights. School Culture. Diversity.
References
AZANHA, José Mário Pires. Cultura escolar brasileira: um programa de pesquisas. Revista USP, n. 8, p. 65-69, 1991.
CANDAU, Vera Maria Ferrão. Diferenças culturais, interculturalidade e educação em direitos humanos. Educação & Sociedade, v. 33, p. 235-250, 2012.
CANDAU, Vera Maria Ferrão. Direito à educação, diversidade e educação em direitos humanos. Educação & Sociedade, v. 33, p. 715-726, 2012.
JULIA, Dominique. A cultura escolar como objeto histórico. Revista brasileira de história da educação, v. 1, n. 1 [1], p. 9-43, 2001.
MINISTÉRIO DA EDUCAÇÃO. Prova Brasil. Disponível em: http://portal.mec.gov.br/prova-brasil. Acesso em: 29 mar. 2022.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 JOURNAL TRIANGLE
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos: Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.