TOTAL ANTIOXIDANT CAPACITY OF THE DIET OF PATIENTS WITH CANCER IN AMBULATORY TREATMENT

TOTAL ANTIOXIDANT CAPACITY OF THE DIET OF PATIENTS WITH CANCER

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18554/reas.v12i1.6560

Abstract

OBJECTIVE: To evaluate the total antioxidant capacity of the diet and associated factors in cancer patients  in ambulatory treatment. METHODS: A cross-sectional study carried out with cancer patients in 2020, evaluating sociodemographic data, disease treatment, food frequency and a 24-hour recall. Anthropometric measurements were taken for weight classification. To determine the total antioxidant capacity of the diet (CATd) a database with the total content of food antioxidants was used. Statistical significance of p<0.05 was adopted. RESULTS: The median antioxidant consumption was 3.29±1.82mmol/g. Patients with CATd above the median had higher consumption of carbohydrates, proteins, lipids, vitamin C and E (p<0.05). There was no relationship between CATd and anthropometric measurements. CONCLUSION: The antioxidant capacity of the diet was associated with the consumption of macronutrients and vitamin C and E, but was not related to anthropometric measurements.

Author Biographies

  • PAULA, Centro Universitário Unifaminas

    Nutricionista pela Unifaminas, Técnica em alimentos pelo Instituto Federal Fluminense. Atuante na área de Nutrição Clínica Hospitalar e Ambulatorial.

  • Naruna Pereira Rocha, HC-UFTM

    Nutricionista, Doutora e Mestre em Ciência da Nutrição pela Universidade Federal de Viçosa (2018), residência em Nutrição Clínica pelo Programa de Residência Multiprofissional do Hospital Regional da Asa Norte (HRAN) (2014) e graduada pela Universidade Federal do Maranhão (2012). Aprimoramento em Transtornos Alimentares pelo Ambulim (IPq/HCFMUSP) (2020-2021). Atuação como nutricionista clínica do Hospital escola da Universidade Federal do Triângulo Mineiro (HC-UFTM), professora da Sanar Saúde, membro do grupo de estudo Pesquisa de Avaliação da Saúde do Escolar (PASE-Brasil) da Universidade Federal de Viçosa. Revisora e parecerista da Revista Científica da Faminas, Revista Brasileira Materno Infantil e Revista Paulista de Pediatria. Atuação nas áreas de nutrição clínica, nutrição e metabolismo, transtornos alimentares e bioestatística.

  • Dra Mayla, Universidade Federal de Ouro Preto

    Graduada em Nutrição e Mestre em Saúde e Nutrição pela Universidade Federal de Ouro Preto, Doutora em Saúde pela Universidade Federal de Juiz de Fora. Possui experiência em Administração de Serviços de Alimentação e Nutrição, Nutrição Clínica, Nutrição Materno-Infantil e Docência. Atualmente é Professora do curso de Nutrição da Universidade Federal de Ouro Preto.

Published

2023-03-31

Issue

Section

Artigos Originais

How to Cite

TOTAL ANTIOXIDANT CAPACITY OF THE DIET OF PATIENTS WITH CANCER IN AMBULATORY TREATMENT: TOTAL ANTIOXIDANT CAPACITY OF THE DIET OF PATIENTS WITH CANCER . JOURNAL OF NURSING AND HEALTH CARE, [S. l.], v. 12, n. 1, 2023. DOI: 10.18554/reas.v12i1.6560. Disponível em: https://seer.uftm.edu.br/revistaeletronica/index.php/enfer/article/view/6560. Acesso em: 19 may. 2025.