TOTAL ANTIOXIDANT CAPACITY OF THE DIET OF PATIENTS WITH CANCER IN AMBULATORY TREATMENT

TOTAL ANTIOXIDANT CAPACITY OF THE DIET OF PATIENTS WITH CANCER

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18554/reas.v12i1.6560

Abstract

OBJECTIVE: To evaluate the total antioxidant capacity of the diet and associated factors in cancer patients  in ambulatory treatment. METHODS: A cross-sectional study carried out with cancer patients in 2020, evaluating sociodemographic data, disease treatment, food frequency and a 24-hour recall. Anthropometric measurements were taken for weight classification. To determine the total antioxidant capacity of the diet (CATd) a database with the total content of food antioxidants was used. Statistical significance of p<0.05 was adopted. RESULTS: The median antioxidant consumption was 3.29±1.82mmol/g. Patients with CATd above the median had higher consumption of carbohydrates, proteins, lipids, vitamin C and E (p<0.05). There was no relationship between CATd and anthropometric measurements. CONCLUSION: The antioxidant capacity of the diet was associated with the consumption of macronutrients and vitamin C and E, but was not related to anthropometric measurements.

Author Biographies

PAULA, Centro Universitário Unifaminas

Nutricionista pela Unifaminas, Técnica em alimentos pelo Instituto Federal Fluminense. Atuante na área de Nutrição Clínica Hospitalar e Ambulatorial.

Naruna Pereira Rocha, HC-UFTM

Nutricionista, Doutora e Mestre em Ciência da Nutrição pela Universidade Federal de Viçosa (2018), residência em Nutrição Clínica pelo Programa de Residência Multiprofissional do Hospital Regional da Asa Norte (HRAN) (2014) e graduada pela Universidade Federal do Maranhão (2012). Aprimoramento em Transtornos Alimentares pelo Ambulim (IPq/HCFMUSP) (2020-2021). Atuação como nutricionista clínica do Hospital escola da Universidade Federal do Triângulo Mineiro (HC-UFTM), professora da Sanar Saúde, membro do grupo de estudo Pesquisa de Avaliação da Saúde do Escolar (PASE-Brasil) da Universidade Federal de Viçosa. Revisora e parecerista da Revista Científica da Faminas, Revista Brasileira Materno Infantil e Revista Paulista de Pediatria. Atuação nas áreas de nutrição clínica, nutrição e metabolismo, transtornos alimentares e bioestatística.

Dra Mayla, Universidade Federal de Ouro Preto

Graduada em Nutrição e Mestre em Saúde e Nutrição pela Universidade Federal de Ouro Preto, Doutora em Saúde pela Universidade Federal de Juiz de Fora. Possui experiência em Administração de Serviços de Alimentação e Nutrição, Nutrição Clínica, Nutrição Materno-Infantil e Docência. Atualmente é Professora do curso de Nutrição da Universidade Federal de Ouro Preto.

Published

2023-03-31

Issue

Section

Artigos Originais